Novela Zákona 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov - sprostredkovateľ

Autor: Daniel Schikor | 20.5.2015 o 5:39 | Karma článku: 8,23 | Prečítané:  680x

Poslednou povinnosťou, ktorú je potrebné si splniť podľa zákona 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a jeho novely z apríla roku 2014, je podpísanie zmluvy so sprostredkovateľom.

Týka sa to len tých, ktorí si dávajú spracovať svoje osobné údaje externej firme napríklad typicky pri personalistike a mzdách.

Toto spracovanie sa musí diať na základe písomnej zmluvy, ktorá musí mať podľa § 8 zákona 122/2013 Z. z. nasledujúce náležitosti:

  1. údaje o zmluvných stranách,
  2. deň, od ktorého je sprostredkovateľ oprávnený začať so spracovávaním osobných údajov v mene prevádzkovateľa,
  3. účel spracovania osobných údajov (napr. personalistika a mzdy, BOZP a podobne),
  4. názov informačného systému (najlepšie podľa evidenčného listu informačného systému, v ktorom sa osobné údaje nachádzajú),
  5. zoznam osobných údajov, ktoré sa budú spracovávať; zoznam osobných údajov možno nahradiť rozsahom osobných údajov podľa § 10 ods. 4,
  6. okruh dotknutých osôb (zamestnanci, zákazníci a podobne),
  7. podmienky spracovania osobných údajov vrátane zoznamu povolených operácií s osobnými údajmi (modifikácia osobných údajov, archivovanie osobných údajov, poskytovanie tretím stranám, zákony podľa ktorých je sprostredkovateľ povinný postupovať, ...),
  8. vyhlásenie prevádzkovateľa, že pri výbere sprostredkovateľa postupoval podľa §8 odsek 2 zákona  122/2013 Z. z.  (prevádzkovateľ je pri výbere sprostredkovateľa povinný dbať na jeho odbornú, technickú, organizačnú a personálnu spôsobilosť a jeho schopnosť zaručiť bezpečnosť spracovaných osobných údajov opatreniami, t.j. či sprostredkovateľ má vypracovaný bezpečnostný projekt a vykonal podľa neho všetky opatrenia),
  9. súhlas prevádzkovateľa na spracovanie osobných údajov sprostredkovateľom prostredníctvom inej osoby,
  10. dobu, na ktorú sa zmluva uzatvára,
  11. dátum uzatvorenia zmluvy a podpisy zmluvných strán.

Čo sa týka dotknutých osôb, teda tých ktorých osobné údaje spracovávajú prostredníctvom sprostredkovateľa, nie je nutné mať ich súhlas na spracovanie takýmto spôsobom. Ak prevádzkovateľ poveril spracovaním osobných údajov sprostredkovateľa až po získaní osobných údajov, je povinný zabezpečiť oznámenie tejto skutočnosti dotknutým osobám pri prvom kontakte s nimi, najneskôr však do troch mesiacov odo dňa poverenia sprostredkovateľa. Sprostredkovateľ je vždy  povinný pri prvom kontakte s dotknutou osobou oznámiť, že spracúva jej osobné údaje v mene prevádzkovateľa na vymedzený alebo ustanovený účel.

Sprostredkovateľské zmluvy je potrebné podpísať do 30.6.2015.

Ďalšie články s touto tematikou:

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

DOMOV

Tresty v kauze Čistý deň chýbajú

Resocializačné zariadenie v Galante vyčkáva s prevzatím rozhodnutia o akreditácii.

ŠPORT

Boháči robili detinské chyby, ale možno to bol najúžasnejší zápas sezóny

Súboj osemfinále futbalovej Ligy majstrov mal senzačný náboj a rýchle tempo.


Už ste čítali?