Liečivá sila prírody - smrekové výhonky

Autor: Daniel Schikor | 7.5.2016 o 19:39 | (upravené 7.5.2016 o 19:57) Karma článku: 8,40 | Prečítané:  2453x

Na jar sa všetko zazelenie a stromy majú opäť listy. Ale nie len listnaté stromy sú zelené. Aj na ihličnatých stromoch sa na koncoch konárikov objavujú malé svetlozelené výhonky.

Práve tie sú zdrojom množstva, človeku prospešných látok a bola by škoda ich nevyužiť. Z týchto výhonkov sa dá pripraviť množstvo produktov. Najznámejší je asi sirup. Ja si ho pamätám ešte z detstva, keď na okne u mojej babky boli naukladané poháre so smrekovými výhonkami zasypanými cukrom. Vzniknutý sirup som potom užíval ako prevenciu proti kašľu. Musím povedať, že rád, lebo bol chutný.

Tak ako na to. Hlavnou ingredienciou sú samozrejme smrekové výhonky. Ďalej potrebujeme cukor a citrón. Do veľkej zaváraninovej fľaši postupne vrstvíme výhonky (cca 4 - 5 cm), cukor a plátok citrónu. Ten sa používa kvôli konzervácií. Tieto vrstvy skladáme na seba až kým neprídeme po hrdlo fľaše. Keď sme na vrchu, tak jemne potlačíme a fľašu uzavrieme celofánom. Odložíme na slnečné miesto, najlepšie okno a dva až tri týždne sa kocháme tým, ako vzniká sirup. Môžeme sem tam aj potrepať.

Výhonky obsahujú terpentínovou silicu. Tá rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie. Okrem toho obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Užívame jednu až dve  lyžičky denne.

Sirup nie je jediným výrobkom zo smerových výhonkov. Na internete ich nájdete množstvo. Tu je pár z nich.

Tinktúra, kvapky

Výhonky naložíme do alkoholu, najlepší je čistý 60% lieh. Miešame v pomere zhruba 2 diely alkoholu na 1 diel výhonkov.  Zmes necháme na tmavom mieste macerovať pri izbovej teplote. Každý deň pretrepeme. Po týždni výluh precedíme a skladujeme v tmavej miestnosti. Tinktúra je vhodná na vnútorné aj vonkajšie použitie. Vnútorne užívame päť až šesť kvapiek, najlepšie na kocke cukru.

Pre vonkajšie použitie je dobré tinktúru schladiť, aby ste dosiahli želaný efekt na kĺby.  Aj známa ALPA Lesana sa vyrába obdobným spôsobom. Používa sa do nej extrakt z ihličia a na efekt ochladenie sa pridáva mentol.

Olej

Smrekové výhonky sa dajú tiež použiť na ochutenie jedál vo forme oleja. Štyri hrnčeky olivového oleja zohrejeme na teplotu približne 50 ° C.  Nalejeme do pohára a pridáme dva hrnčeky čistých smrekových výhonkov. Uzavrieme a dáme do chladničky na dva týždne. Olej môžeme použiť ako zálievku do šalátov alebo na výrobu majonézy.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?