Liečivá sila prírody - rakytník

Autor: Daniel Schikor | 12.10.2014 o 17:32 | (upravené 23.8.2016 o 20:24) Karma článku: 12,23 | Prečítané:  4042x

Pichľavý ker, ktorý sa na jeseň vďaka svojim plodom zafarbí do oranžova. Rakytník je niekedy nazývaný aj citronovníkom severu. Už jeho jedna bobuľa vraj pokryje dennú dávku vitamínu C. Okrem neho obsahuje aj iné účinné látky.

Rakytník je rastlina, ktorú ľudstvo pozná a využíva viac ako 2.500 rokov, hlavne vďaka tomu, že sa vyskytuje takmer kdekoľvek na na svete. Už počas výprav Alexandra Veľkého sa jeho vojaci zvykli  ním posilňovať a dopĺňať sily po tom, čo videli kone jesť plody rakytníka. Rakytník je vhodný hlavne na dopĺňanie vitamínov, na celkové posilnenie organizmu a imunity. Tiež je vhodný proti infekciám a stresu a tiež priaznivo pôsobí na krvný obeh a na sliznicu dýchacieho a tráviaceho traktu.

Z rakytníka môže použiť takmer všetko. Okrem plodov majú liečivé účinky aj listy a kôra. Plody môžete konzumovať aj surové. V takomto stave sú najchutnejšie a najúčinnejšie. Okrem toho ich môžeme usušiť alebo z nich vyrobiť sirup, marmeládu či likér. Ja som klasicky vyrobil sirup. Ten je na užívanie najmenej problémový a pri dobrej technológii nezničíme účinné latky.

Rakytníkový sirup:

Potrebujeme: 3l rakytníkových plodov, vodu, 20 g kyseliny citrónovej, cukor

Postup: plody rakytníka rozmačkáme alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zalejeme dvomi litrami vlažnej vody a pridáme kyselinu citrónovú. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme a prepasírujeme cez sitko. Mierne zohrejeme, len tak aby sa mám rozpustil cukor. Na 1 liter šťavy dáme 900 g cukru. Do fliaš plníme ešte teplé.

Rakytníkový likér:

Potrebujeme: 1 kg rakytníkových plodov, 1 liter vodky, 1 kg cukru

Postup: rozmačkané bobule zmiešame s vodkou a necháme 8 dní stáť. Potom rozpustíme cukor v menšom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmes vodky s rakytníkom precedíme a zmiešame s cukrovou vodou. Opäť precedíme a naplníme do fliaš. Necháme stáť asi tri mesiace.

Ešte jeden tip na záver. Dostať čerstvé plody rakytníka z konárikov je dosť náročne a niekedy aj bolestivé. Preto je dobré ich dať cele aj s plodmi do mrazničky a zamraziť. Potom budú plody odpadávať aj samé.

Konzumáciu byliniek konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Pozrite si:

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?