reklama

Liečivá sila prírody - hloh

Nenápadný ker, ktorý sa už po stáročia využíva v ľudovom liečiteľstve a ponúka pomoc hlavne pri srdcovocievnych chorobách. Je ho možné nájsť takmer všade na Slovensku. Na jar sú to kvety, ktoré môžeme zbierať a na jeseň zas červen

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Hloh je vhodný hlavne na choroby srdca. Pôsobí proti angíne pektoris a vo všeobecnosti zlepšuje krvný obeh. Najčastejšie sa používa na zmiernenie bolesti v hrudníku, pre zníženie krvného tlaku alebo zastaveniu srdečnej aritmii. Zbierame biele kvety alebo bielo kvitnúce bylinné konce konárov (bez drevnatých častí), čiže listy s kvetmi, prípadne len samé listy, ako aj zrelé červené plody, všetko len z divo rastúcich rastlín. Kvitne od mája do júna. Plody zbierame na jeseň, od polovice septembra do októbra.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
hloh
hloh (zdroj: DS)
hloh
hloh (zdroj: DS)

Z hlohu sa dajú okrem obligátneho bylinkového odvaru pripraviť aj pochúťky do kuchyne. Ja som vyskúšal sirup, ktorý si pripravíme z kila čerstvých plodov. Pomačkáme ich, pridáme dva litre vody a

sirup
sirup (zdroj: DS)

kilo a pol cukru. Zmes zohrejme na 80 stupňov a udržujeme teplú kým plody nezmäknú. Potom ich prepasírujeme a ešte ich chvíľu necháme na variči. Pridáme jednu čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Plníme do fliaš ešte teplé.

Hlohový džem

Potrebujeme - kilo hlohových plodov, 650 g cukru, vodu.

Postup: rozmačkáme čisté plody, pridáme dostatočné množstvo vody a cukor. Varíme do mäkka. Potom precedím a opäť varíme až kým hmota nezačne hustnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hlohový kečup

Potrebujeme - kilo hlohových plodov, pol litra jablkového octu, 150g cukru, soľ, čajová lyžička čerstvo pomletého čierneho korenia.

Postup: hloh varíme v octe na slabom plameni asi pol hodiny. Potom zmes prepasírujeme a pridáme cukor, soľ a čierne korenie. Varíme ešte desať minút na panvici, kým zmes nezhustne.

Viac receptov nájdete aj na stránke www.byliny.sk.

A ešte jedno upozornenie hlavne pre ľudí so srdcovými chorobami a so stresujúcim životným štýlom. Títo by mali užívanie hlohu konzultovať zo svojím lekárom.

Pozrite si:

Daniel Schikor

Daniel Schikor

Bloger 
  • Počet článkov:  135
  •  | 
  • Páči sa:  47x

Som to ja a nik iný. A aj www.byliny.sk. Zoznam autorových rubrík:  Len takCestovanieNa cestách s karavanomTip na víkendNa bicykliLyžovanieNa vodeBezpečnosť ITOchrana osobných údajovLiečivá sila prírodyNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu