Deň ochrany osobných údajov

Autor: Daniel Schikor | 23.1.2012 o 14:24 | (upravené 4.5.2013 o 16:35) Karma článku: 7,01 | Prečítané:  487x

Dňa 28. januára 1981 podpísali Členské štáty Rady Európy Dohovor č. 108., ktorého účelom je pre každého jednotlivca na území každej strany Dohovoru rešpektovanie práva na súkromie pri automatizovanom spracovaní osobných údajov o ňom, a to bez ohľadu na jeho štátnu príslušnosť alebo miesto pobytu. Na počesť tohto podpisu sa stal 28. január Dňom ochrany osobných údajov.

Ochrana osobných údajov občanov je zabezpečená zákonom 428/2002 Z.z. O ochrane osobných údajov. Zákon priamo hovorí, že organizácia, ktorá spracováva osobné údaje, je povinná ich chrániť pred zneužitím a stratou. Taktiež zamestnanci tejto organizácie sú povinní dodržiavať mlčanlivosť o týchto údajoch, ak s nimi prídu v rámci pracovnoprávnych vzťahov do kontaktu. Napriek tomu, že existuje ochrana týmto zákonom, by sa mal každý aktívne podieľať na ochrane svojich osobných údajov a mal by minimálne dodržiavať desatoro, ktoré na svojich stránkach zverejnil Úrad na ochranu osobných údajov:

1.    dokumenty s osobnými údajmi (účty, neplatné kreditné karty,...) nevyhadzujte do smetných košov, ich likvidáciu vykonajte skartovaním alebo inou fyzickou likvidáciou,

2.    svoje osobné doklady nedávajte z ruky mimo svoj dohľad, nedávajte ich ako zálohu pri rôznych službách a výpožičkách, poskytnite ich iba osobám, ktorým to zákon vyslovene dovoľuje,

3.    na kopírovanie vašich osobných dokladov musí oprávnená osoba organizácie žiadať váš písomný súhlas, s výnimkou tých, ktoré na to majú právo na základe zákona (banky, poisťovne, súdy...),

4.    pri používaní internetu si dobre zvážte, či poskytnete svoje osobné údaje (vyplnením
v rôznych dotazníkoch, pri využívaní sociálnych sietí – Facebooku a ďalších, pri nákupoch...), ak nemáte istotu, že ide o zabezpečenú internetovú stránku. Všetko, čo uvediete na internete, sa môže dostať k širokému okruhu ďalších ľudí, ktorí môžu vaše osobné údaje zneužívať rôznym spôsobom (na podvody a inú trestnú činnosť),

5.    pri používaní osobného počítača pravidelne aktualizujte antivírusový program,

6.    pri otváraní e-mailovej pošty dávajte pozor na neznámych odosielateľov, lebo svojou neopatrnosťou im prípadne umožníte vstup do celej svojej databázy s veľmi citlivými údajmi,

7.    pri telefonických rozhovoroch nikomu neposkytujte svoje osobné údaje, bezpečnosť telefonických liniek nie je dokonalá a môžete naraziť na podvodníka, ktorý vás oslovil v mene nejakej organizácie,

8.    neuvádzajte svoju adresu bydliska v telefonickej hlasovej schránke,

9.    neprezrádzajte osobné údaje, charakteristické informácie o sebe i okolnosti, ktoré by mohli byť zneužiteľné vo váš neprospech – cudzím a nedôveryhodným osobám,

10.    všetky písomnosti – napríklad kúpno-predajné zmluvy – vždy veľmi dôkladne prečítajte ešte pred tým, ako svoj súhlas potvrdíte svojim podpisom.

No a hlavne sa treba riadiť zdravým rozumom a riadne zhodnotiť komu a prečo dávate svoje osobné údaje.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Urážky, samochvála a bez plánu. Kam dovedie USA trumpizmus

Medzi republikánmi po týchto voľbách už neplatí konsenzus z Reaganovej éry, že strana by mala byť konzervatívna.

KOMENTÁRE

Štartuje nová éra Ameriky, Trump sa stáva prezidentom

Časť sveta sa bude s obavami prizerať, ako napĺňa volebný slogan.


Už ste čítali?